English version

GEZONDHEID

Voordat wij het definitieve besluit nemen om daadwerkelijk met onze honden te gaan fokken krijgen ze uiteraard eerst alle gezondheidsonderzoeken die voor het ras van belang zijn. Naast de verplichte heup-en elleboogfoto's, vinden wij het ook belangrijk dat er een röntgenfoto gemaakt wordt van de lage rug op eventuele afwijkingen aan de lumbosacrale overgangswervel. 

Naast röntgenfoto's van heupen, ellebogen en lage ruggedeelte en het patella luxatie onderzoek, worden er uitgebreide DNA testen gedaan en het ECVO oogonderzoek wat jaarlijks herhaald moet worden. 

NAD staat voor Neuroaxonal Dystrophy en is een erfelijke neurologische aandoening die vaak een zeer schrijnend verloop kent. De 1e verschijnselen treden vaak al op jonge leeftijd op. De aandoening is pas in 2019 bekend geworden en sinds september 2023 is het mogelijk geworden om hier op te testen. Eerst alleen in Amerika, maar sinds 2024 ook in Europa. NAD erft autosomaal recessief over. Dit betekent dat alleen dieren die twee kopieën van het gemuteerde gen hebben, getroffen worden door de ziekte en NAD ontwikkelen. Dieren die drager zijn van slechts één gemuteerd gen ontwikkelen geen symptomen van de ziekte, maar kunnen het gemuteerde gen doorgeven aan hun nakomelingen, zodat als twee dragers met elkaar paren, er een risico van 25% is op het krijgen van nakomelingen met NAD - die daarom een lagere levensverwachting hebben. Fokken met dragers is mogelijk, maar alleen met dieren die vrij zijn van het genetische defect. Dit zorgt ervoor dat er geen lijder-pups meer geboren worden.

Op de site van de ASCN staan onder het kopje 'Gezondheid' de onderzoeken nauwkeurig beschreven:
 (  https://ascn.nl )


Vaccineren op maat!

Wij zijn een voorstander van vaccineren op maat. Dat wil absoluut niet zeggen dat wij tegen vaccineren zijn! Integendeel, wij vinden het juist zeer belangrijk dat honden op de juiste manier gevaccineerd, en dus beschermd, worden. Tegenwoordig kun je voor de cocktailvaccinatie (parvo, hepatitis en hondenziekte) titeren waardoor je veel duidelijker in beeld hebt of je hond de vaccinatie wel echt nodig heeft, maar ook of dat een vaccinatie goed is aangeslagen. Dit kan al gedaan worden bij pups rond de leeftijd van 6 á 7 weken. Voor de vaccinaties van Rabiës (hondsdolheid) die nodig is voor het buitenland, de Ziekte van Weil en Kennelhoest kun je niet titeren. Of je deze vaccinaties laat zetten bij je hond is een persoonlijke afweging. Uiteraard willen wij u er graag bij helpen om de voors en tegens te benoemen en in welke situaties bepaalde vaccinaties wel de voorkeur verdienen boven niet vaccineren. Desondanks blijft het ook altijd een persoonlijk iets waar iemand zich goed bij moet voelen. De ervaring leert dat veel dierenartsen, zeker die nog niet zo thuis zijn in titeren, bijna altijd adviseren om te vaccineren. Echter is naast 'vaccineren op maat, ook een 'advies op maat' hierin,  zeker belangrijk. Daarbij verdiend het ook de voorkeur om enkele weken tijd tussen de verschillende vaccinaties, maar zeker ook bv. tussen ontworming, ontvlooiing etc. te laten om het lichaam dit eerst te laten verwerken. Wij vinden het ook belangrijk dat u zich echt goed verdiept in de verschillende middelen om een juiste keuze hierin te maken. Dit betreft dan niet alleen het vaccineren, maar ook in de verschillende middelen tegen ontworming, ontvlooïng en teken. 

Onze pups zullen al in het nest getiterd worden en wij stellen het zeer op prijs als u hierin mee wilt gaan. Uiteraard kijken wij graag met u naar dierenartsen in uw buurt die zich hierin gekwalificeerd hebben.